Tiedote: VRT Finland ostaa Satamatiedon

07.12.2021

Suuri osa suomalaista satama-alan ohjelmisto-osaamista siirtyy saman katon alle – Keskisuomalainen teknologiayhtiö VRT Finland Oy ostaa Satamatieto Oy:n koko osakekannan.


VRT Finland Oy on vuodesta 2010 lähtien toiminut satamien kanssa ympäri Eurooppaa vedenalaisten rakenteiden mittauksessa sekä erilaisissa digitointiprojekteissa. Yhtiön kehittämä verkko-ohjelmisto GISGRO on tarjonnut satamille helpon aloituksen matkalle kohti digitaalista satamaa, mahdollistaen sataman omaisuustiedon kokoamisen yhteen pilvipalveluun, paikkatietoon sidottuna ja visuaalisessa muodossa.
Satamatieto Oy on ollut satamien digitaalisen toiminnanohjauksen uranuurtaja jo vuodesta 2004 saakka. Ohjelmistotalo on kehittänyt yhdessä asiakkaidensa kanssa ratkaisuja energia-, ympäristö- ja toiminnanohjausjärjestelmiin tavoitteena helpottaa satamien jokapäiväistä toimintaa.

Satamatoimijoiden haasteena digitaaliseen työhön siirtymisessä on kuitenkin usein se, että erilaisia alustoja ja ohjelmistoja kertyy helposti kymmeniä eri tarkoituksiin. Satamatiedon siirtyessä VRT Finlandin omistukseen, aletaankin tätä haastetta ratkaista yhteisvoimin ohjelmistoalan ja digitalisaation huippuosaajien sekä satamien ammattilaisten kanssa.
”Tavoitteenamme on helpottaa satamatoimijoiden päivittäistä työtä kokoamalla tarvittava tieto yhden ohjelmiston kautta käytettäväksi. Satamat käyttävät tällä hetkellä lukuisia eri ohjelmistoja paikkatiedon, omaisuustiedon ja toiminnanohjauksen hallintaan, mutta yhdistämällä osaamisemme Satamatiedon kanssa pystymme tarjoamaan kokonaisvaltaisen palvelun sataman kaikkiin tarpeisiin”, kuvailee VRT Finlandin toimitusjohtaja Kirsi Hänninen.

”GISGRO on moderni verkkopohjainen ohjelmisto, jonka avulla Satamatiedon PDS:n tarjoamat hyödyt satamille nostetaan uudelle tasolle. Helppokäyttöisyys on avainsana, jos haluamme saada digitaaliset työkalut aidosti osaksi satamien jokapäiväistä työtä. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi tarvitsemme laaja-alaista osaamista ja toivomme myös asiakkaidemme osallistumista ohjelmistokehitykseen palautteen ja kehitysehdotusten kautta”, jatkaa Satamatiedon hallituksen puheenjohtaja Kimmo Naski.

Tiedon saattaminen yhdelle alustalle helpottaa sataman eri toimijoiden välistä viestintää sekä mahdollistaa ison tietomäärän hyödyntämisen tekoälyn kehittämiseen. Jokaisella satamalla on oma yksilöllinen toimintaympäristönsä, jolloin yleiset mallit eivät välttämättä sovi yksittäisen sataman päätöksenteon pohjaksi. Sataman oma, kattava tietokanta antaa mahdollisuuden käyttää juuri kyseisen sataman historiatietoa ja jatkuvasti kerättävää dataa integroitavista tietolähteistä tekoälyn avulla luotavien mallien pohjana.

GISGROn ja PDS:n käyttäjinä on suurin osa suomalaisista satamista sekä lukuisia satamia myös muualla Euroopassa. VRT Finlandin ja Satamatiedon yhdistymisellä luodaankin merkittävä suomalainen satama-alan osaamiskeskittymä, joka näyttää suuntaa satamien digitalisaatiolle myös kansainvälisesti.


Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Kirsi Hänninen
Toimitusjohtaja, VRT Finland Oy
+358 44 0310760 / kirsi.hanninen@vrt.fi

Kimmo Naski
Hallituksen puheenjohtaja, Satamatieto Oy
+358 40 5702036 / kimmo.naski@haminakotka.fi

Satamatieto

Satamatieto tekee asiakkaiden jokapäiväisestä toiminnasta sujuvampaa ja helpompaa. Osaamisemme ja toimintamallimme mahdollistavat asiakaslähtöisen työskentelyn. Olemme luotettava toimija, kehitämme ja kehitymme yhdessä asiakkaan kanssa. Omistajamme ovat HaminaKotka Satama Oy, Porin Satama Oy sekä Rauman Satama Oy. Asiakkainamme ovat lähes kaikki Suomen merkittävät satamat.
www.satamatieto.fi

GISGRO

GISGRO on älykkäiden satamien omaisuudenhallintajärjestelmä, joka on suunniteltu helpottamaan satamien ja niiden sidosryhmien työtä. Tieto sataman toiminnoista ja omaisuudesta on helposti ja nopeasti saatavilla, jolloin satamat voivat optimoida ja valvoa työtä tehokkaasti. Tiimillämme on vahva kokemus satama-alalta sekä intohimo auttaa satamia löytämään parhaat keinot älykkäiden teknologioiden joukosta. GISGROn on kehittänyt VRT Finland, vuonna 2010 perustettu vedenalaisten 3D-tarkastusten pioneeri Jyväskylästä.
www.gisgro.com

Aarhus 2 dHamburg 2,5 dAntwerp 5 dGävle 12 hTampere 1 hHelsinki 2,5 hOulu 6 hSt. Petersburg 8 hAarhus 2 dHamburg 2,5 dAntwerp 5 dGävle 12 hTampere 1 hHelsinki 2,5 hOulu 6 hSt. Petersburg 8 hAarhus 2 dHamburg 2,5 dAntwerp 5 dGävle 12 hTampere 1 hHelsinki 2,5 hOulu 6 hSt. Petersburg 8 h