Porin satamaan Elisan ja Robocoastin 5G-ympäristö yritysten testausalustaksi.

25.05.2021

Porin satamaan on valmistunut kaikille yrityksille avoin 5G-testiympäristö Porin kaupungin, Robocoastin ja Elisan yhteistyönä. Elisan toimittamassa 5G-privaattiverkossa yritykset pääsevät testaamaan ja kehittämään uusia 5G-tiedonsiirtoa hyödyntäviä ratkaisuja. 5G-privaattiverkko takaa teollisuusympäristöissä toimiville yrityksille nopean ja luotettavan tiedonsiirron äärimmäisen lyhyellä viiveellä kaikissa olosuhteissa. Porin sataman alueella toimiva teknologiayritys Huhtaware Oy hyödyntää 5G-testiympäristöä logistiikkapalvelujensa kehittämisessä.

Porin satamassa kehitetään nyt teollisuuden palveluita uuden sukupolven mobiiliverkossa. Sataman alueelle valmistunut Elisan 5G-privaattiverkko on ideaalinen muun muassa logistiikkapalveluiden kehittämiseen, sillä se tuo käyttäjälleen aina tasalaatuiset olosuhteet tiedonsiirtoon.

– Elisa on vahvalla 5G-edelläkävijyydellään mukana rakentamassa Porin satamaan huippulaadukasta 5G-ympäristöä. Privaattiverkossa yritykset pääsevät kehittämään entistä edistyksellisempiä palveluita muun muassa teollisuuden ja logistiikan tarpeisiin. Verkon luotettavuus, suuri tiedonsiirtokapasiteetti sekä lyhyt viive tekevät 5G-privaattiverkosta tähän erityisen hyvän ratkaisun. Privaattiverkko voidaan rakentaa täsmänä juuri sinne, missä nopealle ja luotettavalle mobiiliverkolle on tarvetta, esimerkiksi satamaan, tehtaaseen, sairaalaan tai kaivokseen. Porin satamassa uusia sovellusmahdollisuuksia tuo vahva yhteistyö Robocoastin kanssa, kuvailee Elisan mobiiliratkaisujen liiketoimintajohtaja Eetu Prieur.

Porin satamaan perustettu Robocoast 5G-ympäristö on herättänyt kiinnostusta laajalti. Ympäristön pystytys on osa Robocoast R&D Center – Robotics Living Lab for Companies -hanketta, joka muun muassa edistää yritysten digitalisaatiota ja tuotekehitystä. Yhteistyössä ympäristön pystyttämisessä toimivat Porin kaupunki ja Porin Satama.

– Porin sataman alueelle valmistuva Robocoast 5G-ympäristö luo yrityksille maailmanluokan puitteet palvelukehitykseen ja ruokkii uusia innovaatioita alueella. Nopea ja luotettava 5G-yhteys on yksi tulevaisuuden avainasioita eri teollisuuden aloilla, ja siksi on tärkeää, että yritykset pääsevät testaamaan ja validoimaan uuden teknologian hyötyjä. Testaamisesta kiinnostuneiden yritysten kannattaa olla yhteydessä Robocoastiin, kertoo Porin kaupungin sidosryhmäpäällikkö Janne Vartia.

Porin satamassa toimiva teknologiayritys Huhtaware Oy on yksi 5G-ympäristön käyttäjistä. Huhtaware kehittää satamien logistiikkaan tavaravirtoja sujuvoittavia ratkaisuja.

– 5G-privaattiverkko luo erinomaiset olosuhteet logistiikkapalveluiden kehitykseen. Tasalaatuiset tiedonsiirto-olosuhteet ovat avainasemassa uusia ratkaisuja validoitaessa. Satamaan tulevassa 5G-ympäristössä on lähes olematon ja tasalaatuinen viive, riittävä verkon kapasiteetti ja siinä korostuu mobiiliverkon luotettavuus, kertoo Huhtawaren toimitusjohtaja Sakari Huhtaniemi.

Tarvekohtaisesti rakennetut privaattiverkot yleistyvät nyt satamissa ja muilla teollisuudenaloilla. Yleistymistä ovat tukeneet Elisan kattava 5G-verkko sekä viime vuosien aikana harppauksin kehittynyt privaattiverkkoteknologia. Elisa aloitti helmikuussa privaattiverkkoyhteistyön Nokian kanssa tavoitteenaan auttaa suomalaisorganisaatioita uusimpien mobiiliteknologioiden ja digitaalisten ratkaisujen hyödyntämisessä.


Lisätiedot:
Elisa Viestintä, p. +358 50 305 1605, mediadesk@elisa.fi
Robocoast, Mikko Puputti, Head of Robocoast p. 044 7105 343, mikko.puputti@prizz.fi

Robocoast R&D Center -Robotics Living labs for companies on Satakuntaliiton, Prizztech Oy:n ja Rauman kaupungin rahoittama Euroopan Unionin Aluekehitysrahaston hanke, jonka tavoitteena on edistää alueen yritysten digitalisaatiota ja antaa eväitä yritysten TKI-työlle.

Elisan missio on digitalisaatiolla kestävä tulevaisuus. Olemme tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden sekä teknologioiden edelläkävijä. Tarjoamme vastuullisia ja kestäviä ratkaisuita yli 2,8 miljoonalle kuluttaja-, yritys- ja julkishallinnon asiakkaallemme päämarkkina-alueellamme Suomessa ja Virossa, sekä kansainvälisesti yli 100 maassa. Suomessa Elisa on tietoliikennepalveluiden markkinajohtaja, kansainvälisesti yhteistyökumppaneitamme ovat mm. Vodafone ja Tele2. Elisan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä, liikevaihto 2020 oli 1,89 miljardia euroa ja henkilöstöä yli 5 000. Elisa on hiilineutraali yhtiö. Seuraa matkaamme: elisa.fi, Facebook @elisasuomi, Twitter @ElisaOyj

Aarhus 2 dHamburg 2,5 dAntwerp 5 dGävle 12 hTampere 1 hHelsinki 2,5 hOulu 6 hSt. Petersburg 8 hAarhus 2 dHamburg 2,5 dAntwerp 5 dGävle 12 hTampere 1 hHelsinki 2,5 hOulu 6 hSt. Petersburg 8 hAarhus 2 dHamburg 2,5 dAntwerp 5 dGävle 12 hTampere 1 hHelsinki 2,5 hOulu 6 hSt. Petersburg 8 h