Tiedote: Porin Satamassa vahvaa kasvua vuonna 2022

03.01.2023

Porin Satama Oy:n tavaravirrat kasvoivat voimakkaasti päättyneen vuoden aikana. Mäntyluodon ja Tahkoluodon liikenteen volyymi oli kokonaisuudessaan 4,83 miljoonaa tonnia, kun se vuonna 2021 oli 3,60 miljoonaa tonnia eli kasvua oli 34,2 %. Aluskäyntejä oli 514 kappletta ja joukossa oli useita suuria pituudeltaan noin 300 metrin aluksia.

Tahkoluodon satamanosasta on muodostunut viimeistään energiakriisin myötä Suomelle erittäin tärkeä satama huoltovarmuuden näkökulmasta, toteaa Porin Satama Oy:n toimitusjohtaja Vesa Mäkilä. – Sataman kautta kulkee merkittävä määrä tuotteita maan energiahuollon tarpeisiin ja Tahkoluodon syväsatama osoitti vahvuutensa, sillä väylä on syvä ja helppokulkuinen, joten satamaan voidaan ottaa kokoluokaltaan aluksia, joilla ei ole pääsyä useimpiin muihin Suomen satamiin, jatkaa Mäkilä.

Meri-Porin voimalaitoksen käynnistyminen lisäsi laivoilla tulevaa hiililiikennettä ja lisäksi Tahkoluotoa käytetään merkittävänä välivarastona, jonne hiiltä laivataan ympäri maailmaa isoilla aluksilla ja viedään sieltä edelleen pienemmillä laivoilla mm. pääkaupunkiseudun voimaloiden tarpesiin. Hiilen lisäksi nestemäiset polttoaineet sekä Harjavaltaan junalla sataman kautta kulkeva rikasteliikenne olivat Porin Sataman suurimmat tavaravirrat.

Junaliikenne Venäjältä pysähtyi maailmanpoliittisen tilanteen ja pakotteiden myötä. Porin Sataman valtteina häiriö- ja kriisitilanteissa ovat monipuoliset tavaravirrat ja hyvät liikenneyhteydet niin meritse kuin maitse, minkä vuoksi yhden liikennevirran pysähtymistä pystytään paikkaamaan muilla tuotteilla ja liikennemuodoilla, toteaa Mäkilä. Samalla hän antaa isot kiitokset liikenteen hankkimisessa suuren roolin omaaville satamaoperaattoreille ja Porin Satama Oy:n omalle henkilökunnalle jaksamisesta ajoittain kovassa työruuhkassa.

Porin Sataman isot laiturihankkeet ovat juuri valmistumassa Mäntyluodossa ja Tahkoluodossa. Niiden toteuttamiseen Porin Satama Oy sai EU:lta liikenneverkostojen kehittämiseen tarkoitettua CEF-tukea 7,3 miljoonaa euroa, mikä on vajaa kolmannes investointien arvosta. Hankkeet parantavat Porin Sataman kilpailukykyä tulevaisuuden haasteissa.

Porin Satama Oy myi syksyllä nosturitoimintansa satamaan tulleelle uudelle operaattorille Olmar Finland Oy:lle ja satamayhtiö keskittyy jatkossa strategiansa mukaisesti satamainfran, kuten laitureiden ja maa-alueiden sekä niihin liityvän tekniikan kehittämiseen ja ylläpitoon. Myös tuulivoima, tulevaisuuden energiaratkaisut ja kiertotalous ovat tärkeitä kehittyviä liiketoiminta-alueita, joissa Porin Satama haluaa omalla panoksellaan olla mukana.

-Tulevaisuus on varmasti kaikilla toimialoilla tässä maailmantilanteessa enemmän tai vähemmän sumuverhon peitossa, mutta liiketoiminnan kehittämistä se ei saa pysäyttää, toteaa Mäkilä lopuksi.


Lisätietoja: Toimitusjohtaja Vesa Mäkilä, p. 044 7012601, vesa.makila@portofpori.fi

Aarhus 2 dHamburg 2,5 dAntwerp 5 dGävle 12 hTampere 1 hHelsinki 2,5 hOulu 6 hSt. Petersburg 8 hAarhus 2 dHamburg 2,5 dAntwerp 5 dGävle 12 hTampere 1 hHelsinki 2,5 hOulu 6 hSt. Petersburg 8 hAarhus 2 dHamburg 2,5 dAntwerp 5 dGävle 12 hTampere 1 hHelsinki 2,5 hOulu 6 hSt. Petersburg 8 h